top of page

Behandlinger

Vi lægger stor vægt på individuelle forløb, hvor der er tid til at finde frem til den helt rigtige behandling. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt den samtale eller behandling, du ønsker, tilbydes, er du velkommen til at kontakte klinikken skriftligt. 

Peri-menopause

Når du ikke har haft menstruation i et år, er du i menopause. Den gennemsnitlige menopausealder i Danmark er 52 år, men den varierer meget fra kvinde til kvinde. Overgangsalderen er en fysiologisk proces, som opstår, fordi æggestokkene holder op med at modne æg, og produktionen af de kvindelige kønshormoner (østrogen og progesteron) stopper.

Perimenopausen er perioden op til menopausen, som kan starte flere år før den sidste menstruation. De første tegn kan være uregelmæssige og kraftige menstruationer, men mange kvinder oplever også, at deres primære symptomer er humørsvingninger, nedsat kognitiv funktion, dårlig søvn og muligvis en forværring af PMS (præmenstruelt syndrom).

 

Der er øget fokus på de mulige gavnlige effekter af at opstarte hormonbehandling i peri-menopausen, inden den egentlige menopause indtræder. Formentlig skyldes symptomerne både et begyndende fald i de kvindelige kønshormoner (progesteron og østrogen) samt større udsving i østrogenniveauet. Derfor oplever nogle kvinder en bedring af symptomer ved et dagligt tilskud af østrogen, selvom de fortsat har regelmæssige blødninger. Nogle kvinder har også gavn af et østrogentilskud i dagene op til deres menstruationer, hvis det primært er der, de oplever symptomer.

En del af den udredning der tilbydes inden der opstartes hormonbehandling indeholder blodprøver hvor de kvindelige kønshormoner måles, dette kan være relevant hvis du befinder dig i perimenopausen og er i tvivl om dine gener skyldes ændring i hormonproduktion. Behov for blodprøver vil blive afklaret ved din indledende samtale.

Som udgangspunkt vil du blive tilbudt en gynækologisk undersøgelse samt ultralyd af livmoder og æggestokke ved den første samtale inden opstart af behandling. Nogle kvinder har, blandt andet, cyster på æggestokkene eller muskelknuder i livmoderen, som er vigtigt at få afklaret inden en hormonbehandling opstartes. Da en hormonbehandling vil påvirke slimhinden i livmoderen, anbefaler jeg at du undersøges med ultralyd årligt efter opstart.

Som med al anden medicinsk behandling er det vigtigt, at du er informeret om den forventede effekt og mulige bivirkninger, så du kan træffe en velovervejet beslutning. Der kan være særlige forhold, der gør, at behandlingen skal tilrettelægges anderledes for dig. Derfor følger en uddybende samtale og skriftlig information ved den første konsultation, inden du beslutter dig for at starte behandling.

Testosteron behandling til kvinder

Nogle kvinder oplever nedsat libido i forbindelse med menopausen. Studier har vist, at seksuel dysfunktion forekommer hos 15-25 % af kvinder før menopause og hos 40-55 % efter menopause.

​Jeg begyndte at behandle med små doser testosteron til kvinder, der fik fjernet deres æggestokke i 40-årsalderen. De oplevede en markant ændring i deres libido efter operationen, som ikke blev bedret af tilskud af kvindelige kønshormoner. De fleste havde god effekt af behandlingen, og flere beskrev også en forbedring af energiniveau, humør og søvn efter opstart af testosteronbehandling. Derfor mener jeg, at testosteron også bør overvejes som tilskud ved andre gener end nedsat libido. Særligt kvinder i 40-50-årsalderen, der oplever nedsat energi og muskeltræthed, kan muligvis have gavn af et testosterontilskud.

Testosteronbehandling til kvinder er en såkaldt ”off-label”-behandling, dvs. at testosteronpræparater ikke er godkendt til denne anvendelse og derfor heller ikke fremstilles i de doser, der passer til behandling af kvinder. Som udgangspunkt er det en behandling uden væsentlige bivirkninger, hvis den tages i de rigtige doser. Testosteronbehandling kan opstartes alene eller i kombination med hormonbehandling med østrogen og progesteron. For at sikre den rette dosis anbefales det, at du får taget en blodprøve til kontrol af dit testosteronniveau før og efter opstart.

Det er vigtigt, at du er fuldt informeret om den forventede effekt og mulige bivirkninger samt om, hvordan du tager medicinen. Derfor følger en uddybende samtale og skriftlig information ved første konsultation, inden du beslutter dig for at starte behandling.

Kønsbekræftende behandling

Jeg har arbejdet med kønsbekræftende hormonbehandling i Center for Kønsidentitet på Rigshospitalet siden 2019. I denne periode har jeg haft mere end 1.500 årlige kontakter med personer i kønsbekræftende hormonbehandling.

Mit ønske med Hormony er at skabe et sted, hvor der er mulighed for individuelle forløb. Der er mulighed for at få blodprøvekontrol når du ønsker det. Du har mulighed for at få fornyet recepter og ændre i behandlingen med kort varsel. Der er også mulighed for uddybende samtaler om kønsbekræftende behandling.

Er du i feminiserende hormonbehandling og har fået foretaget nedre kirurgi og ønsker gynækologisk kontrol kan dette også foretages her i klinikken. Testosteron behandling kan, hos nogen, give smerter og andre gener og derfor kan en undersøgelse også være relevant hvis du er i maskuliniserende hormonbehandling. Klinikken er dog ikke til akutte problemstillinger og har begrænset mulighed for at varetage komplikationer til kirurgi.

Ifølge dansk lovgivning må jeg ikke opstarte behandling eller udskrive recepter til patienter, der ikke har gennemgået en udredning på et af de tre Centre for Kønsidentitet i Danmark eller et lignende forløb i udlandet. Jeg kan dog varetage kontrol og udskrive recepter, hvis der foreligger en beslutning fra et multidisciplinært team (MDT) fra Center for Kønsidentitet i Aalborg, Odense eller København, eller hvis du har lignende dokumentation for udredning fra udlandet.

Hvis du selv er påbegyndt en hormonbehandling, kan du få kontrolleret dine blodprøver og/eller få råd og vejledning om din behandling, men jeg kan ikke udskrive recepter.

Blodprøver

Hvis der aftales opstart af behandling ved den indledende samtale, skal du i nogle tilfælde have taget blodprøver, inden du starter på medicinen. Dette drøftes under samtalen. Hvis du allerede har fået taget relevante blodprøver hos din egen læge eller på et sygehus, er du velkommen til at fremsende disse. Ellers bestilles tid til blodprøver via minsundhedsplatform.dk

Der aftales, hvilke prøver der er relevante for dig, og dette faktureres efter laboratoriets pris.

Vejledende pris for en basispakke med kønshormoner er 700 kr.

bottom of page